Tiedotteet

Median yhteydenotot: Jenni Sarolahti, 050 3720828, haihatus@haihatus.fi. Ajankohtaisia valokuvia median käyttöön löydät Lehdistökuvat-sivulta.

Tiedote 4.3.2019

Äkillisiä taudinpuuskia, metakkaa ja tapaamisia taiteen äärellä
- Haihatuksen kesänäyttely on täynnä Kohtauksia


Taidelaitos Haihatuksen juhlavuosi on ylistys rajattomalle luovuudelle ja taiteelle, sekä ihmisille sen ympärillä. 20-vuotisjuhlanäyttelyn nimi ja teema on ”Kohtauksia”. 29.6.2019 avattavan kesänäyttelyn kuratoivat kuvataiteilijat Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä.


”Sanakirjamääritelmän mukaan kohtaus voi olla äkillinen taudinpuuska, riita, metakka tai selkkaus, näytelmän tai elokuvan jakso, tai tapaaminen. Haihatuksen kesänäyttely tulee olemaan täynnä kaikenlaisia kohtauksia”, Pasi Mälkiä lupaa.

Haihatus on kulkenut pitkän tien vuonna 2000 perustetusta ITE-taiteen näyttelystä kansallisesti arvostetuksi taidelaitokseksi.

“Haihatuksen vahvuus on sen ihan omanlaisessaan hengessä, jossa yhdistyy kunnianhimoinen ja kantaaottava taide, sekä rento ja elämänmakuinen ote kaikkeen tekemiseen. Haihatuksessa vapaa taide ja sen tekeminen ovat aina olleet arvo sellaisenaan, ilman turhaa pönötystä tai protokollaa”, Pauliina Turakka Purhonen sanoo.

Paitsi taide, Haihatuksen vahvuus ovat myös ihmiset sen ympärillä. Haihatuksen mottona on alusta asti ollut Rajaton luovuus on jokaisen oikeus. Juhlavuonna tähän panostetaan aivan erityisesti.

”Satsaamme kohtaamisiin ja toivomme uusia kävijöitä, myös niitä, joille taide ei ole niin tuttua. Haihatusta kannattaa tulla kokeilemaan!”, taidelaitosta pyörittävän Haihatuksen henki ry:n puheenjohtaja Ellinoora Auvinen kannustaa.

Kohtauksia -kesänäyttelyn taiteilijakattaus esitellään kevään aikana.


Kohtauksia - Haihatus 2019

Jousitie 68-70
19650 Joutsa
Avoinna 29.6.-4.8.2019 joka päivä klo 11-18
Ryhmille tilauksesta 16.8.2019 saakka.
Liput 12€/10€/3€ (lipulla pääsy näyttelyyn koko kesän)

Lisätietoa

Kesänäyttelyn kuraattorit

Kalle Turakka Purhonen, 0400 909 757, kalleturakkapurhonen@gmail.com
Pauliina Turakka Purhonen, 0400 965 699, t.urakka@gmail.com
Tiia Matikainen, 040 723 6335 matikainentiia@gmail.com
Pasi Mälkiä, 040 576 532, pasimalkia@gmail.com

Kuraattorit ovat tavattavissa Helsingissä, sovitusti myös paikan päällä Joutsassa.


Haihatus
haihatus@haihatus.fi tai puhelimitse:
Ellinoora Auvinen, 044 344 5333
Jenni Sarolahti, 050 372 082

Haihatus 2019 -kesänäyttelyn kuratoivat kuvataiteilijat Pauliina Turakka Purhonen, Tiia Matikainen, Pasi Mälkiä ja Kalle Turakka Purhonen.

Tiedote 29.1.2019

Metsästä!
Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely Haihatuksessa helmikuussa

Haihatuksen 20-vuotisjuhlavuoden aloittaa marraskuussa menehtyneen kuvataiteilija Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely. Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan ja tarkkasilmäisen yhteiskuntakriitikon töitä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta.

Näyttelyn ovat koonneet yhteistyössä taiteilijat ja Metsäsen ystävät Virpi Lehto ja Benjamin Phillips Nozdrachev. Varhaisimmat työt ovat taiteilijan nuoruudesta 1970-luvulta, ja onpa mukana vielä syksyllä 2018 tehtyjä piirroksiakin.

Piirtäessä Metsäselle ominta oli luonnosmaisen sujuva viiva ja kevyt väritys. Taideopintojen myötä piirtäjän repertuaari laajeni maalauksiin, ja myöhemmin installaatioihin sekä ympäristötaiteeseen.

“Merjan tekniikoiden moninaisuus oli huikea - en ollut sitä aivan tajunnutkaan ennen kuin aloimme koota teoksia yhteen”, sanoo Virpi Lehto, toinen näyttelyn rakentajista.

Metsänen rakasti lenkkejä Joutsan metsissä ja pitkospuilla, erilaisia tiloja, valkoista väriä ja vanhaa puuta. Aiheet töihinsä taiteilija löysi ihmisistä, luonnosta sekä yhteiskunnan omituisuuksista.

“Monia näyttelyn teoksista yhdistää yhteiskunnan terävä havainnointi ja kommentointi. Vaikka viiva olisi kevyt ja yksinkertainen, sanoma voi olla painava”, Lehto kuvaa.

Hersyvänä tekstintekijänä Merja Metsänen julkaisi kolme kirjaa ja yhden sarjakuva-albumin, kirjoitti sanomalehtikolumneja sekä teki
pilapiirroksia mm. paikallislehti Joutsan Seutuun. Paitsi kuvataiteilija, Merja Metsänen oli myös taidelaitos Haihatuksen toinen perustaja sekä toiminnanjohtaja.


Metsästä!
Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely

Haihatuksen violetissa talossa (Jousitie 70, 19650 Joutsa)
Avoinna 9.-10.2. ja 16.-17.2. klo 12-16
Ryhmille tilauksesta muulloinkin.
Vapaa pääsy & kahvitarjoilu.

Virpi Lehto esittelee näyttelyn lauantaina 9.2.2019 klo 13.00.


Lisätietoa

Näyttelykokonaisuus: Virpi Lehto, 040 732 7513
Ryhmien varaukset: Anni Auvinen, 040 755 2818

Valokuvia saatavilla täältä

Tiedote 26.1.2019

Taidelaitos Haihatus täyttää 20 vuotta

Haihatus täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja nojaa uudessa tilanteessa entistäkin tiukemmin vahvuuksiinsa: 20-vuotisjuhlavuosi on ylistys rajattomalle taiteelle, ja ihmisille sen äärellä. Taidelaitos muuttuu entistäkin vapaaehtoisvetoisemmaksi ja panostaa kohtaamisiin.


Juhlavuoden aloittaa Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely

Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan ja tarkkasilmäisen yhteiskuntakriitikon töitä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyn ovat koonneet yhteistyössä taiteilijat ja Metsäsen ystävät Virpi Lehto ja Benjamin Phillips Nozdrachev. Varhaisimmat työt ovat taiteilijan nuoruudesta 1970-luvulta, ja onpa mukana aivan vielä syksyllä 2018 tehtyjä piirroksiakin.

Metsästä! Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely on avoinna
Haihatuksen violetissa talossa (Jousitie 70, 19650 Joutsa) 9.-10.2. ja
16.-17.2.2019 klo 12-16 (ryhmille tilauksesta muulloinkin).


Ei kesää ilman Haihatus-kesänäyttelyä


Haihatuksen järjestyksessään 20. kesänäyttelyn suunnittelu on hyvässävauhdissa. Näyttelyn kokoavat Haihatuksessa viime vuosina tutuksi tulleet kuraattorit ja taiteilijat Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä. Kesänäyttelyä kootaan Haihatuksen omintakeisessa hengessä, ja 20-vuotisjuhlavuonna näyttelyssä korostuvat kohtaamiset. Näyttely on avoinna 29.6.-4.8.2019 (ryhmille 16.8. saakka), ja avajaisia vietetään avoimen kansanjuhlan merkeissä lauantaina 29.6.2019.

Haihatuksen henki ry:n hallitus vaihtui

Taidelaitos Haihatusta pyörittävässä Haihatuksen henki ry:ssä puhaltavat muutoksen tuulet. Haihatuksen perustaja ja yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Raimo Auvinen jäi eläkkeelle, ja puheenjohtajaksi valittiin Ellinoora Auvinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Jenni Sarolahti (vpj.), Leena Gäddnäs ja Nina Kuikka (varalla Miika Tammisto ja Yrjö Similä).


Utopia-talolle etsitään ostajaa

Haihatuksen henki ry:n toiminnan muuttuessa Haihatuksen hienolle residenssitoiminnan talolle, eli ns. Utopia-talolle etsitään ostajaa. Talo voidaan myydä toimintoineen tai vain kiinteistönä. Myös muut ehdotukset huomioidaan. Haihatuksen muut talot jatkavat toimintaansa normaalisti (ja Utopiakin

toistaiseksi).


Lisätietoa

haihatus@haihatus.fi
Ellinoora Auvinen, pj., 044 344 5333
Jenni Sarolahti, viestintä, 050 372 0828
Anni Auvinen, ryhmät, tilat ja tapahtumat, 040 755 2818

Tiedote 23.11.2018

Joutsalaisen taidelaitos Haihatuksen perustaja Merja Metsänen on kuollut


Kuvataiteilija Merja Metsänen, joutsalaisen taidelaitoksen Haihatuksen perustaja ja toiminnanjohtaja, menehtyi aggressiiviseen aivosyöpään myöhään keskiviikkoiltana, vain vajaa neljä kuukautta aivokasvaimen diagnosoinnin jälkeen.

Merja Metsänen oli keskisuomalainen kuvataiteilija, kuvittaja, pilapiirtäjä ja kirjailija. Ensi vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Haihatuksen kantavana voimana Metsänen oli keskisuomalaisen kulttuurielämän umpihankihiihtäjä – yhteiskunnan ja ihmisten teräväsilmäinen havainnoija, sekä tekijä, jolle taide ja sen vapaa harjoittaminen olivat arvo itsessään.

65-vuotias Merja Metsänen oli myös äiti, isoäiti ja aiemmin myös monen lapsen sijaisäiti.

VIVA GRANLUND ARKki